tahukah-anda-tentang-laporan-kredit- yang-dikeluarkan-oleh-bank-negara-malaysia-apa-yang-penjawat-awam-wajib-tahu-bila-nak-mohon-pembiayan-peribadi-semenanjung-malaysia-ampang-selangor

Laporan Kredit (CCRIS) : Wajib Tahu

Laporan Kredit: Wajib Tahu

π‚π‚π‘πˆπ’: 𝐀𝐏𝐀 π˜π€ππ† 𝐀𝐍𝐃𝐀 𝐏𝐄𝐑𝐋𝐔 𝐓𝐀𝐇𝐔 𝐓𝐄𝐍𝐓𝐀𝐍𝐆 π’πˆπ’π“π„πŒ πŒπ€πŠπ‹π”πŒπ€π“ πŠπ‘π„πƒπˆπ“ πŒπ€π‹π€π˜π’πˆπ€
π‘·π’†π’π’ˆπ’†π’π’‚π’π’‚π’
CCRIS atau Central Credit Reference Information System merupakan sistem maklumat kredit yang digunakan di Malaysia. Ia mempunyai data kredit dan maklumat kewangan individu dan syarikat di Malaysia. Sistem ini merupakan inisiatif Bank Negara Malaysia (BNM) untuk mengawal dan memantau pinjaman dan kewangan rakyat dan syarikat di Malaysia.
Β 
π‘­π’–π’π’ˆπ’”π’Š π‘ͺπ‘ͺ𝑹𝑰𝑺
CCRIS mempunyai rekod kewangan dan kredit pelanggan seperti pinjaman rumah, pinjaman peribadi, kad kredit, pinjaman kereta, dan sebagainya. Maklumat ini digunakan oleh pihak bank dan institusi kewangan untuk menilai kelayakan pelanggan dalam memohon pinjaman baru. Sistem ini juga memantau pembayaran hutang dan menunjukkan rekod kredit yang baik atau buruk.
Β 
π‘²π’†π’π’†π’ƒπ’Šπ’‰π’‚π’ 𝒅𝒂𝒏 π‘²π’†π’Œπ’–π’“π’‚π’π’ˆπ’‚π’ π‘ͺπ‘ͺ𝑹𝑰𝑺
Kelebihan CCRIS adalah memudahkan pihak bank dan institusi kewangan menilai kelayakan seseorang atau syarikat dalam memohon pinjaman. CCRIS juga membantu pelanggan untuk memperbaiki rekod kredit mereka jika ada masalah pembayaran hutang. Namun, kekurangan CCRIS adalah kadang-kadang maklumat yang disimpan tidak lengkap atau terdapat kesilapan dalam rekod. Ini boleh menjejaskan kelayakan seseorang atau syarikat dalam memohon pinjaman.
Β 
π‘©π’‚π’ˆπ’‚π’Šπ’Žπ’‚π’π’‚ π‘΄π’†π’π’ˆπ’‚π’Œπ’”π’†π’” π‘ͺπ‘ͺ𝑹𝑰𝑺
CCRIS tidak boleh diakses secara langsung oleh pelanggan, tetapi mereka boleh meminta laporan CCRIS mereka dari BNM. Pelanggan boleh meminta laporan percuma sekali setahun atau membayar caj untuk mendapatkan laporan lebih kerap. Laporan CCRIS akan menunjukkan rekod kredit pelanggan dan pembayaran hutang terkini.
Β 
π‘²π’†π’”π’Šπ’Žπ’‘π’–π’π’‚π’
CCRIS merupakan sistem maklumat kredit yang digunakan di Malaysia untuk memantau rekod kredit dan pembayaran hutang seseorang atau syarikat. CCRIS membantu pihak bank dan institusi kewangan menilai kelayakan seseorang atau syarikat dalam memohon pinjaman. Walau bagaimanapun, kekurangan CCRIS adalah kadang-kadang maklumat yang disimpan tidak lengkap atau terdapat kesilapan dalam rekod. Pelanggan boleh meminta laporan CCRIS mereka dari BNM untuk mengetahui rekod kredit mereka dan pembayaran hutang terkini.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *